Mallorca top 10 / dorpen & plaatsen

 home reisinformatie linkscontact 

stranden & baaien

bezienswaardigheden

vakantie

eten & drinken

dorpen & plaatsen

met kinderen

sportief

uitgaan

natuurparken

Palma de Mallorca

MALLORCA DORPEN & PLAATSEN

Er zijn verdeeld over het eiland veel kleine stadjes, dorpjes en plaatsen te vinden. Er valt een duidelijke splitsing te maken tussen de verschillende plaatsen en dorpen. Zo zijn sommige plaatsen puur gericht op het toerisme en is hier buiten het hoogseizoen maar weinig te beleven. Er zijn echter ook dorpen en stadjes die door de jaren heen hun eigen karakter en typische sfeer niet kwijtgeraakt zijn. Verwacht in deze plaatsen geen grote fastfoodketens of discotheken, maar leuke buurtcafés en restaurants waar de inwoners van Mallorca zelf te vinden zijn.

In een aantal van de oude plaatsen in het binnenland van Mallorca is de bewogen geschiedenis van het eiland nog goed te herkennen. Een aantal oude burchten en stadsmuren herinneren aan lang vervlogen tijden.

Alcúdia
Alcúdia bestaat net als veel andere plaatsen die aan de kust op Mallorca liggen uit twee delen. Het dorpje zelf en een deel dat aan de kust ligt. Puerto Alcúdia ligt op enkele kilometers van het plaatsje zelf. Alcúdia is het oudste stadje op Mallorca. Het is gesticht nadat de Moren in de tiende eeuw het eiland veroverden. Ze stichtten het stadje naast de ruïnes van een oude Romeinse stad. Deze ruïnes van de stad Pollentia zijn nog steeds te bezichtigen en liggen net buiten het historische centrum van Alcúdia.
Puerto Alcúdia is lang een slaperig vissersdorpje geweest totdat het ontdekt werd door toeristen tijdens de jaren zestig van de vorige eeuw. Tegenwoordig is Puerto Alcúdia een populaire toeristische bestemming in het noordwesten van Mallorca.

Pollença
Pollença is een klein plaatsje in het noodwesten van Mallorca. Het stadje is gelegen tegen het gebergte van de Tenelles en ontstond in de 14e eeuw toen de kust van Mallorca regelmatig overvallen werd door piraten. Meer landinwaarts waren de bewoners veiliger. De kleine smalle straatjes doen erg Moors aan en zijn nauwelijks veranderd sinds de 16e eeuw. Een erg sfeervol stadje, waar relatief gezien wat minder toeristen komen. Attracties in het dorpje zijn de Romaanse kerk bovenop de heuvel en de sobere kerk in het midden van het dorp. Bij Pollenca hoort het kustplaatsje Port de Pollenca. Dit voormalig vissersdorp is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming. Met name de haven heeft een grote aantrekkingskracht. Er is bij Port de Pollenca een smal strand te vinden.

El Arenal
El Arenal is een populaire toeristische bestemming op enkele kilometers van Pama de Mallorca. El Arenal is voornamelijk geliefd bij de jongeren. De boulevard van El Arenal is een aaneenschakeling van discotheken, kroegen en fastfoodketens. In de avonduren zijn de straten gevuld met drinkende en feestende jongeren. Overdag zijn deze in groten getale te vinden op het strand van El Arenal. Het strand van El Arenal behoort tot de drukst bezochte stranden van Mallorca. Als de zon je teveel wordt kun je er de schaduw van één van de parasols opzoeken.

Cala d’Or
Cala d’Or is een prachtig badplaatsje in het oostelijk deel van Mallorca. Het plaatsje staat bekend om zijn prachtige zandstranden, zijn schitterde natuur en de vele barretjes en restaurants die er te vinden zijn. De stranden van Cala d’Or zijn voornamelijk te vinden in kleine baaien die omgeven zijn door grote steile rotsen. Cala d’Or is een stuk rustiger dan veel van de badplaatsen langs de zuidkust van Mallorca. Cala d’Or is daardoor een populaire bestemming voor gezinnen met kinderen.
het toerisme begint in Cala d’Or steeds meer de overhand te krijgen. Dit is voornamelijk te merken aan de vele restaurants en bars die er te vinden zijn. Wie een naburige plaats wil bezoeken kan dit doen met een toeristentreintje.

Porto Cristo
Ondanks enkele populaire toeristische bezienswaardigheden is Porto Cristo veel minder toeristisch dan veel andere kustplaatsen op Mallorca. Op zich vreemd, want Porto Cristo heeft alles in zich om uit te groeien tot een toeristische hotspot. De meeste toeristen die Porto Cristo aandoen komen hoofdzakelijk om één van de twee grotten te bezoeken. De Coves del Drach zijn de populairste, maar ook naar de Coves del Hams komen elk jaar veel toeristen. Beide grotten staan bekend om hun prachtige onderwater meren. Tijdens de rondleiding door de grot wordt er vanaf een boot een miniconcert gegeven.
In Porto Cristo is een mooi groot strand en een prachtig met rotswanden omgeven haventje te vinden. Vanuit Porto Cristo vertrekken er meerdere glass bottom boats.

Valldemosa
Valldemosa is een klein bergdorp in het westelijk deel van Mallorca in de Serra de Tramuntana. De laatste jaren is Valldemosa uitgegroeid tot één van de populairste dorpjes op Mallorca. Het dorp staat bekend om het Kartuizerklooster. In dit klooster heeft componist Arthur Chopin enkele maanden doorgebracht samen met schrijver George Sand. Een beeld van de componist op het plein voor het klooster herinnert aan dit verblijf. Het mooiste onderdeel van het klooster is de oude apotheek.
Doordat Valldemosa een populaire bestemming is zijn er in het dorp tal van toeristische winkeltjes te vinden, zoals een winkel met parels uit Mallorca. Er zijn ook een aantal leuke horecagelegenheden te vinden. De terrassen in het dorp zijn erg uitnodigend.
Valdemossa is tevens bij de Mallorcanen erg populair. Dit omdat de heilige Catalina Tomàs er geboren is. In haar geboortehuis is tegenwoordig een kapel te vinden.

Cala Millor
Tijdens de winterperiode is Cala Millor een slaperig kustplaatsje met slecht enkele honderden inwoners, maar tijdens de zomerperiode vertienvoudigt dit aantal en wordt het dorp overspoeld met toeristen. Cala Millor is met name populair om zijn twee kilometer lange zandstrand. Op de boulevard zijn er tal van leuke toeristische winkeltjes en restaurants te vinden. Een leuke manier om de boulevard en de omgeving van Cala Millor te verkennen is met paard en wagen. Een ander leuk uitje is de glass bottom boat die vanuit Cala Millor vertrekt. De wateren in de buurt van Cala Millor staan bekend om hun prachtige onderwaterleven. Er is in het plaatsje ook een duikschool te vinden.

Capdepera
Capdepera is een oud stadje in het noordoostelijk deel van Mallorca. Het stadje is ontstaan na de bouw van de burcht van Capedpera in het begin van de veertiende eeuw. Na de bouw van de burcht werden er eerst in de burcht woningen gebouwd en later ook buiten de muren. Tegenwoordig is Capdepera een grote plaats die vergroeid is met enkele kustplaatsen waaronder het populaire Cala Ratjada.
Cala Ratjada is tijdens de wintermaanden een populaire overwinterplaats en tijdens de zomermaanden een geliefde zonvakantiebestemming.

Artà
Artà is een leuke, niet zo toeristische bestemming op Mallorca. Het stadje staat vooral bekend om het zijn prachtige ommuurde kerken en om de grotten van Artà. Deze grotten zijn de grootste grotten op Mallorca, maar worden wel veel minder intensief bezocht dan de grotten bij Porto Cristo. Als je vanuit het centrum van Artà naar de Sant Salvador wilt lopen dan moet je eerst via een behoorlijk steile straat naar de Transfiguració del Senyor klimmen om vervolgens een trap met 180 treden te nemen. Eenmaal bij de Sant Salvador heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.
Elke dinsdag wordt er in het stadje een grote markt georganiseerd. Deze markt staat gedeeltelijk binnen en gedeeltelijk buiten. Een stuk van de markt is gereserveerd voor verschillende ambachten.

Deià
Deià is een klein dorpje in de Serra de Tramuntana in het westelijk deel van Mallorca. Het dorp staat bekend als een kunstenaarsdorp. Dit is goed zichtbaar als je door het dorp loopt. Overal zie je prachtige kunstwerkjes verscholen. Het dorp is gebouwd op een heuvel. De straatjes in het dorp zijn dan ook behoorlijk steil. Mede hierdoor is een groot deel van het dorpje autovrij. Als je in Deià bent dan moet je even een bezoek brengen aan de San Juan Bautista. Niet dat de kerk zelf zo bijzonder is, maar omdat je bij de kerk op het hoogste punt van het dorp bent en je er op een prachtig uitzicht wordt getrakteerd.
De eerste kunstenaar die zich in Deià vestigde was Robert Graves. Deze dichter en schrijver heeft er zo goed als persoonlijk voor gezorgd dat Deià is uitgegroeid tot een kunstenaarsdorp. Tegenwoordig wonen er ongeveer vijftien tot twintig kunstenaars in het dorp. Net buiten het dorp is er een museum gewijd aan Robert Graves te vinden.

Paguera
Paguera is een echte toeristenstad. Buiten het hoogseizoen is het in dit stadje verdacht stil. Slechts een handjevol tentjes is nog open. Tijdens de zomer is Paguera echter een bruisende strandstad. Uitgestrekt langs een lang breed zandstrand verandert Paguera tijdens de zomermaanden in een Duitse enclave. Voornamelijk Duitse toeristen bevolken dan de stranden. In Paguera zelf zijn niet echt bijzondere monumenten of toeristische attracties te ontdekken, behalve natuurlijk de mooie stranden. De zonsondergang is vanaf het strand aan deze kant van het eiland wel bijzonder mooi.

Ca’n Picafort
Ca’n Picafort was ooit een klein vissersplaatsje in het noordelijk deel van Mallorca, maar is de laatste decennia uitgegroeid tot één van de populairste toeristische bestemmingen op het eiland. Er wonen in het dorp maar enkele honderden mensen, maar tijdens de zomerperiode kunnen dat er meer dan tienduizend zijn. Er zijn in het plaatsje tal van resorts en grote hotels te vinden. De boulevard van Ca’n Picafort is bezaaid met toeristische winkels, restaurants en barretjes.
Wie toch even wat rust op wil zoeken kan een bezoekje brengen aan het Parc Natural de S’Albufera. Dit beschermde natuurgebied ligt op een steenworp afstand van Ca’n Picafort.

Meer plaatsen op Mallorca?
mooiste dorpjes op Mallorca
steden en dorpen op Mallorca
Palma de Mallorca
 

Mallorca bezienswaardigheden Mallorca voor beginners Mallorca informatie mooiste dorpjes van Mallorca Mallorca zonkalender - cookies & privacy