Mallorca top 10 / Palma de Mallorca

home reisinformatie linkscontact 

stranden & baaien

bezienswaardigheden

vakantie

eten & drinken

dorpen & plaatsen

met kinderen

sportief

uitgaan

natuurparken

Palma de Mallorca

HOOFDSTAD VAN MALLORCA: PALMA DE MALLORCA

Palma de Mallorca is de grootste stad en de hoofdstad van Mallorca. Het is tevens de hoofdstad en de grootste stad van de Balearen. Het is een prachtige oude stad die al in de tweede eeuw voor Christus werd gesticht door de Romeinen. Na de Romeinen kwamen de Moren aan de macht op Mallorca. Veel uit deze periode is er niet bewaard gebleven; alleen de oude Arabische baden herinneren nog aan deze periode. Tijdens de Moorse overheersing stond de stad bekend onder de naam Mayurga. Nadat Mallorca heroverd was door koning Jacobus de Eerste van Aragón werd Palma de Mallorca weer de hoofdstad van het eiland. Na de verovering liet koning Jacobus de Kathedraal La Seu bouwen ter ere van de Maagd Maria.

Tegenwoordig is Palma de Mallorca het bruisende middelpunt van Mallorca. Er zijn in de stad veel leuke winkelstraten, bezienswaardigheden en geweldige restaurants te vinden. Door veel mensen wordt Palma de Mallorca vergeleken met Barcelona. Met name de historische binnenstad van Palma heeft behoorlijk wat raakvlakken met de Barri Gotic. In Palma de Mallorca is zelfs een Ramblas te vinden.

Palma Pass
Met de Palma Pass kun je een aantal van de bekendste attracties van de stad gratis naar binnen. Bij andere krijg je een fikse korting. Verder krijg je een strippenkaart voor het openbaar vervoer en geven speciaal geselecteerde winkels een fikse korting. De Palma Pass koop je hier.

Winkelen
Wie wil winkelen op Mallorca moet in Palma de Mallorca zijn. Zijn er in de andere plaatsen en dorpen op Mallorca voornamelijk souvenirshops en kleine lokale supermarkten te vinden, in Palma de Mallorca zijn alle grote winkelketens te vinden. Naast de grote bekende merken zijn er ook tal van leuke en unieke winkeltjes te vinden die Palma de Mallorca een unieke plek maken om te winkelen. De straten van de binnenstad van Mallorca zijn altijd goed gevuld met winkelend publiek. Dit is ook niet zo gek, want de straten van Palma de Mallorca vormen het gehele jaar een gezellig toneel voor een dagje winkelen.

Kathedraal la Seu
De Kathedraal la Seu is zonder twijfel het meest in het oog springende gebouw van Palma de Mallorca. Zijn ligging op één van de hoogste punten van de stad aan het Parc de la Mar versterkt dat beeld alleen maar. Totdat de nieuwe rondweg rondom Palma de Mallorca werd aangelegd was de weerspiegeling van de kathedraal in de zee te zien. Om dit effect niet kwijt te raken is het Parc de la Mar gebouwd met een grote vijver in het midden.
De bouw van de kathedraal la Seu startte in de dertiende eeuw, maar het zou tot de zestiende eeuw duren voordat hij geheel afgebouwd zou worden. De kathedraal is gebouwd in de Catalaans-Gotische stijl wat vrij uniek is. In het begin van de vorige eeuw is de binnenzijde van de kathedraal voor een deel gerestaureerd. Dit werd gedaan onder leiding van de beroemde architect Antoni Gaudí. Hij ontwierp onder andere nieuwe lampen en liet de glas-in-loodramen opnieuw kleuren.

Arabische baden
De Arabische baden van Palma de Mallorca zijn één van de weinige herinneringen aan de Moorse overheersing op het eiland. De baden behoorden tot een Arabisch kasteel, maar net als van veel andere Arabische gebouwen is hier niets meer van terug te vinden. Als je in Palma de Mallorca bent dan zijn de baden zeker de moeite waard om te bezoeken. De entree is er laag en de baden zijn bijzonder goed bewaard gebleven door de eeuwen heen. Naast de baden kun je ook een bezoek brengen aan de bijbehorende tuin. Een bezoek aan de Arabische baden van Palma de Mallorca zal hooguit een kwartier in beslag nemen.

Bellver
Het Bellver Kasteel is een gotisch kasteel uit de veertiende eeuw. Het kasteel is gebouwd in opdracht van Jaume de Tweede van Mallorca. Bijzonder aan dit kasteel is zijn ronde vorm. Het is één van de weinige ronde kastelen in Europa. Het kasteel heeft lang dienst gedaan als gevangenis, maar is tegenwoordig een populaire toeristisch trekpleister op Mallorca.
Het kasteel ligt op enkele kilometers van de historische binnenstad van Palma de Mallorca. Het kasteel kan vrij gemakkelijk met het openbaar vervoer of met de auto bereikt worden. In het kasteel is tegenwoordig het historisch kasteel van Mallorca gevestigd. Het mooiste onderdeel van het kasteel Bellver is de prachtige binnenplaats met zijn vele bogen.

Paleis van Almudaina
Het Paleis van Almundia is het koninklijk paleis van Mallorca. Als de Spaanse Koninklijke familie op Mallorca verblijft dan doen ze dit in het paleis van Almundia. Het paleis stamt uit de dertiende eeuw. Het is gebouwd in opdracht van de zoon van koning Jacobus de Eerste van Aragón. Deze liet het van oorsprong Moorse Paleis verbouwen tot het huidige paleis. Door deze vreemde transformatie heeft het paleis een bijzondere aanblik.
Het paleis kan bezocht worden, mits de Koninklijke familie niet aanwezig is. Een aantal van de oude vertrekken in het kasteel is stijlvol ingericht en geven een goed beeld van hoe het leven in het paleis er vroeger heeft uitgezien. Om binnen te komen moeten je spullen door een scanner heen. Jammer genoeg mag er binnen in het paleis niet gefotografeerd worden.

Palau March
Palau March is één van de drukst bezochte musea in Palma de Mallorca. Het museum is onderdeel van de Bartolome March Foundation. In het museum zijn onder andere weken van Rodin, Moore en Chillida te vinden. Persoonlijk vonden we de oude buitenplaats van het museum het mooiste onderdeel van het museum. Hier staan enkele prachtige beelden tentoongesteld. Je hebt er tevens een prachtig uitzicht over de stad en de verschillende bezienswaardigheden.

Op de begane grond van het museum is een grote verzameling kerststallen te vinden. Veel van deze oude stallen komen uit Napoli. De eerste verdieping van het museum bestaat uit verschillende stijlkamers waardoor je een goed beeld krijgt van hoe het voormalige kasteel er vroeger heeft uitgezien.

Plaza Mayor
Plaza Mayor is het centrale marktplein in het historisch centrum van Palma de Mallorca. Het plein is het middelpunt van de historische binnenstad. In totaal komen er zes straten op het plein uit. Het is dan ook niet zo gek dat op Mallorca gezegd wordt: “Alle wegen leiden naar Playa Mayor”. Op het plein zijn hoofdzakelijk horecagelegenheden te vinden. Tijdens de zomermaanden is het plein gevuld met gezellige terrassen. Tijdens de winterperiode is er rond Kerst een heuse kerstmarkt te vinden.
Het hele jaar door zijn er op het plein verschillende straatartiesten te vinden. Van fakirs tot goochelaars, ze proberen allemaal op eigen manier het publiek te vermaken.
Het Plaza Mayor is een replica van het gelijknamige plein in Madrid.

Meer Palma de Mallorca?
Palma de Mallorca

Mallorca bezienswaardigheden Mallorca voor beginners Mallorca informatie mooiste dorpjes van Mallorca Mallorca zonkalender - cookies & privacy