MALLORCA
ETEN & DRINKEN
Er zijn op Mallorca tal van leuke en bijzondere restaurants
te vinden. Vaak moet je hier wel wat beter naar zoeken, want het
merendeel van de restaurants op Mallorca zijn gericht op toeristen en
hebben hier hun kaart op aangepast. Je ziet er veel Spaans eten met
een Duits tintje. Een aantal van de restaurants die pretenderen
typisch Spaans eten te verkopen komen vaak niet verder dan een simpele
paella.
Als je op Mallorca verblijft dan is het handig om te weten dat het
hier de gewoonte is om overdag tussen 14:00 uur en 15:00 uur warm te
eten. Dit is dan ook de hoofdmaaltijd van de dag. In de avond wordt er
vaak nog een licht maaltijd genuttigd. De meeste Spanjaarden gaan pas
aan tafel na 21:00 uur. Als je voor deze tijd in een restaurant komt
dan zal je in een leeg restaurant terecht komen of één gevuld met
toeristen. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. De lunch
wordt in veel gevallen genuttigd met de hele familie.
De traditionele Mallorcaanse keuken
De Mallorcaanse keuken is van oorsprong een eerlijke, simpele keuken.
Het zijn voornamelijk gerechten met vis, maar je ziet ook veel konijn
op de kaart. Verder bestaat de traditionele keuken uit rijk gevulde
soepen en stevige boerenkost. Een aantal bekende traditionele
gerechten zijn tumbet, een groenten ovenschotel en arroz brut, een
rijstsoep met veel lokale groenten en wild, de donkere bouillon voor
de soep wordt gemaakt op basis van kaneel saffraan, peper en paprika.
Een ander populair traditioneel gerecht is frit mallorqui. Deze
stoofpot wordt gemaakt met orgaanvlees, aardappelen, tomaten en uien.
Al deze gerechten zal je niet snel tegenkomen in de meer toeristische
plaatsen, maar in de restaurants in het binnenland waar het toerisme
nog minder is doorgedrongen.
Ensaïmada
Eén van de bekendste gerechten van Mallorca is de Ensaïmada. Deze
zoete lekkernij is op de meeste plaatsen op het eiland verkrijgbaar
bij de bakker. Sommige restaurants bieden de Ensaïmada als nagerecht
aan. De taart wordt gemaakt van bloem, water, suiker, eieren, gist en
reuzel. De normale Ensaïmada bestaat uit alleen deze ingrediënten,
maar er zijn enkele variaties op de taart verkrijgbaar. Een geliefde
variant is met bakkersroom en chocolade. Andere variaties zijn met
pompoen en abrikozen.
De Ensaïmada is zo geliefd dat veel toeristen die vertrekken uit
Mallorca een doos meenemen voor thuis. De Ensaïmada worden verpakt in
typische achthoekige dozen.
Restaurants in de toeristische badplaatsen
Veel van de restaurants in de toeristische gebieden van Mallorca zijn
hoofdzakelijk gericht op de buitenlandse toeristen. Je vindt er veel
pizzeria’s, snackbars en restaurants met een kaart gericht op de
Duitse toerist. De kwaliteit van deze restaurants laat in veel
gevallen te wensen over, maar de prijs is er vaak ook naar. Natuurlijk
zijn er langs de kust tal van leuke en bijzondere restaurants te
vinden waar je wel uitstekend kunt eten, maar hiervoor moet je wel wat
beter zoeken.
De betere restaurants zijn vaak te vinden in de kleinere kustplaatsen
en in de buurt van de drukke havenplaatsen waar veel zeiljachten
aanleggen. De prijzen liggen in deze plaatsen vaak aanzienlijk hoger
dan in de bekendere toeristische plaatsen.
Er zijn een aantal restaurants die werken met de vangst van de dag. In
deze restaurants ben je verzekerd van verse vis. Maar kom op tijd,
want op is op.
Drinkwater
Het kraanwater op Mallorca heeft een lichte chloorsmaak. Mede hierdoor
geven de meeste mensen de voorkeur aan water uit flessen. Het
kraanwater is echter wel goed genoeg om er thee en koffie mee te
zetten.
Tapas
Net als in de rest van Spanje zijn er op Mallorca tal van
tapasrestaurants te vinden. Er zijn niet echt typisch Mallorcaanse
tapas aan te wijzen. In de meeste restaurants zijn de typische tapas
zoals gehaktballetjes, inktvisringen, kazen, worsten en tortilla de
patata. Wat je ook vaak op de kaart ziet staan is stokbrood met aioli
en olijven. Deze lekkernij wordt ook vaak geserveerd als vooraf
tijdens het diner of de lunch.
De leukste plekken om tapas te eten kom je niet tegen aan de boulevard
of in een drukke winkelstraat, maar in de kleinere dorpjes en op
plaatsen wat verder weg van de toeristische centra.
Mallorcaanse wijnen
De wijnbouw op Mallorca heeft de laatste decennia een flinke vlucht
genomen. Zo’n dertig jaar geleden waren er slechts vijf of zes
wijnboeren op Mallorca te vinden, tegenwoordig zijn er meer dan dertig
verschillende wijnbedrijven op het eiland gevestigd. Opvallend is dat
het merendeel van de op Mallorca geproduceerde wijnen ook hier
geconsumeerd wordt. Ongeveer tachtig procent van de gehele oogst wordt
op Mallorca of op één van de andere Balearen geconsumeerd. Slechts een
paar procent wordt geëxporteerd naar de andere delen van Europa.
Dit komt hoofdzakelijk door de prijs van de Mallorcaanse wijn. De
grond is op Mallorca een stuk duurder dan in andere delen van Spanje
wat zijn uitwerking heeft op de prijs van de wijn. De wijn van
Mallorca staat in het algemeen bekend als een goede, niet al te
ingewikkelde wijn.
Túnel de Mallorca
Túnel de Mallorca is één van de typische drankjes van Mallorca. Dit
anijsdrankje wordt gemaakt van een aantal verschillende kruiden
waaronder anijs die allemaal op Mallorca groeien. Het is een beetje te
vergelijken met Ouzo en Pernod, maar dan veel kruidiger. Bijzonder is
dat het drankje samen met de kruiden wordt gebotteld. Dit heeft het
drankje de Nederlandse bijnaam takkenspul opgeleverd. Dit samen met de
typische groene vreemd gevormde flessen maakt dat Túnel de Mallorca
een populair souvenir is.
|