Mallorca top 10 / bezienswaardigheden

 home reisinformatie linkscontact 

stranden & baaien

bezienswaardigheden

vakantie

eten & drinken

dorpen & plaatsen

met kinderen

sportief

uitgaan

natuurparken

Palma de Mallorca

MALLORCA BEZIENSWAARDIGHEDEN

Er zijn Mallorca tal van bezienswaardigheden te vinden. Wie op Mallorca dus meer wil zien dan alleen het strand heeft genoeg keuze. Een groot deel van de bezienswaardigheden en attracties op Mallorca is met name gericht op de grote horde toeristen die elk jaar op het eiland te vinden is. Maar ook voor wie liever wat rustigere plekjes bezoek is er op Mallorca keuze te over. Van rustieke kloosters tot uitbundige waterparken, je komt het allemaal tegen op Mallorca. Natuurlijk zijn er op Mallorca veel meer bezienswaardigheden te vinden dan dat we er hier beschreven hebben, maar in de onderstaande lijst staan naar ons inzien de leukste, mooiste en bijzonderste bezienswaardigheden van het eiland.

Aquarium van Palma
Het Palma aquarium is het grootste aquarium op Mallorca en is al meerdere malen uitgeroepen tot de populairste attractie op het eiland. Het aquarium opende in 2007 voor het eerst haar deuren en is sindsdien 365 dagen per jaar geopend. Tijdens de wintermaanden valt het enorm mee met de drukte in het aquarium van Palma, maar tijdens de zomermaanden kan het er enorm druk zijn. De wachtrijen kunnen dan behoorlijk oplopen. Het kan soms voorkomen dat je meer dan een uur in de rij staat voordat je naar uiteindelijk naar binnen kunt.
Het aquarium is onderverdeeld in verschillende zeeën, onder andere de Middellandse Zee. Ook zijn er verschillende tropische zeeën vertegenwoordigd. Verder zijn er in het aquarium nog een jungle, een kwallentank en een Mediterrane tuin te vinden. In het Palma aquarium is volgens eigen zeggen het diepste haaienbassin van Europa.
Bijzondere activiteiten die je in het aquarium kan doen zijn bijvoorbeeld zwemmen in de haaientank of bij de pijlstaartroggen. Is dit iets te spannend voor je dan kun je bijvoorbeeld ook de nacht doorbrengen bij de haaientank. Meerdere malen per jaar kunnen kinderen op een matras voor de tank slapen.

Aquarium van palma
Het Palma aquarium is het grootste aquarium op Mallorca en is al meerdere malen uitgeroepen tot de populairste attractie op het eiland. Het aquarium opende in 2007 voor het eerst haar deuren en is sindsdien 365 dagen per jaar geopend. Tijdens de wintermaanden valt het enorm mee met de drukte in het aquarium van Palma, maar tijdens de zomermaanden kan het er enorm druk zijn. De wachtrijen kunnen dan behoorlijk oplopen. Het kan soms voorkomen dat je meer dan een uur in de rij staat voordat je naar uiteindelijk naar binnen kunt. Je kaartjes kun je van te voren online bestellen.
Het aquarium is onderverdeeld in verschillende zeeën, onder andere de Middellandse Zee. Ook zijn er verschillende tropische zeeën vertegenwoordigd. Verder zijn er in het aquarium nog een jungle, een kwallentank en een Mediterrane tuin te vinden. In het Palma aquarium is volgens eigen zeggen het diepste haaienbassin van Europa.
Bijzondere activiteiten die je in het aquarium kan doen zijn bijvoorbeeld zwemmen in de haaientank of bij de pijlstaartroggen. Is dit iets te spannend voor je dan kun je bijvoorbeeld ook de nacht doorbrengen bij de haaientank. Meerdere malen per jaar kunnen kinderen op een matras voor de tank slapen.

Cuevas del Drach en andere grotten op Mallorca
De Cuevas del Drach of de Drakengrot is te vinden bij het plaatsje Porto Cristo in de gemeente Manacor in het oostelijk deel van Mallorca. De grotten zijn vele eeuwen geleden ontstaan door het water van de Middellandse Zee dat continue langs het kalksteen werd gedrukt. Het bestaan van de grotten is al lang bekend. Al in de veertiende eeuw worden de grotten genoemd. Door de eeuwen heen zijn de grotten vaak als schuilplaats gebruikt tijdens één van de vele aanvallen op het eiland.
Tegenwoordig zijn de Cuevas del Drach één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland. Tijdens een bezoek aan de grotten maak je eerst een wandeling langs prachtige kamers met stalactieten en stalagmieten. De ene zaal is nog indrukwekkender dan de andere. Een rondleiding door de grotten eindigt met een miniconcert op het ondergrondse meer van de grot. Tijdens de zomermaanden kan het erg druk zijn bij de grotten en doe je er verstandig aan om van te voeren een kaartje te reserveren.

Cuevas del Hams
Niet ver van de Cuevas del Drach vandaag liggen de Cuevas del Hams. Deze grotten zijn net iets minder bekend als de Cuevas del Drach, maar daarom niet minder mooi en indrukwekkend. Een rondleiding in de Cuevas del Hams eindigt ook met een klassiek miniconcert.

Cuevas d’Artà
De Cuevas d’Arta zijn de grootste grotten die op Mallorca te vinden zijn. De grotten kunnen onder begeleiding van een gids bezocht worden. Een rondleiding duurt ongeveer 35 tot 40 minuten. Er start tijdens de zomerperiode elke dertig minuten een nieuwe rondleiding.

Tren de Sóller
De Tren de Sóller is één van de oudste vormen van openbaar vervoer op Mallorca. De verbinding tussen Palma de Mallorca en Sóller opende in 1912. Later werd het spoor verlengd tot in Port de Sóller. Sinds de opening is de Tren de Sóller één van de populairste vervoersmiddelen op Mallorca. De route die de tram volgt gaat dwars door de Serra Tramuntana, een prachtig bergachtig gebied in het noordwesten van Mallorca. Tijdens de zomermaanden kan het behoorlijk druk zijn op de tram en is het dus verstandig om van te voren een kaartje te reserveren.
Het station in Sóller doet tevens dienst als museum. In het museum zijn onder andere werken van Picasso en Joan Miró te vinden.

Aqualand El Arenal
Aqualand is op meerdere plaatsen in Spanje, maar ook in Frankrijk en in Portugal te vinden. Degene op Mallorca is de enige op de Balearen. Aqualand staat bekend om zijn snelle glijbanen met niets verhullende namen als Tornado, Kamikaze, Anaconda, Crazy Race en the Devil’s Tail. Gelukkig zijn er in het waterpark niet alleen maar snelle glijbanen te vinden. Zo is er bijvoorbeeld ook een kinderparadijs te vinden. De wat stoerdere kinderen kunnen hun hart ophalen in Drakenland. Voor wie liever helemaal tot rust komt is er de Congo River, of je kunt plaats nemen in de jacuzzi.
Aqualand El Arenal is van half mei tot en met eind september dagelijks geopend tussen 10:00 en 17:00. Tijdens de wintermaanden is het waterpark in zijn geheel gesloten.

Marinaland Mallorca
Marinaland Mallorca is een groot dolfinarium bij het plaatsje Costa d’en Blanes net iets ten westen van Palma de Mallorca. In het park worden dagelijks meerdere shows gegeven. De populairste zijn natuurlijk de dolfijnenshows, maar ook de zeeleeuwenshows en de vogelshows zijn er populair. Verder is er in het dolfinarium een grote haaientank te vinden en meerdere andere kleinere aquariums. Marinaland is tevens in het bezit van een grote collectie tropische en exotische vogels zoals pelikanen en flamingo’s. Flamingo’s komen trouwens in enkele natuurgebieden op Mallorca ook in het wild voor. Andere dieren die in Marinaland Mallorca kunt tegenkomen zijn pinguïns, apen, schildpadden en verschillende reptielen.
Het park is tijdens de zomermaanden dagelijks geopend van 09:30 tot 17:30, maar sluit zijn deuren tijdens de wintermaanden.

Pollentia
Pollentia is een voormalige Romeinse stad op Mallorca net buiten de stadsmuren van de stad Alcúdia. Pollentia werd door de Romeinen gesticht. In de eerste en tweede eeuw na Christus kende de stad een grote groei, maar niet lang daarna raakte de stad zijn invloed snel kwijt. Langzaamaan verliet het merendeel van de inwoners de stad die uiteindelijk verwoest zou worden.
Al in de achttiende werd deze historische stad ontdekt, maar het duurde tot de twintigste eeuw voordat de opgravingen hier zouden beginnen. Nog steeds zijn de opgravingen niet voltooid. Met regelmaat worden er nog nieuwe ontdekkingen gedaan. De mooiste en bijzonderste vondsten zijn tegenwoordig te bewonderen in het Pollentia Monografisch museum. Tegen een kleine entree kan de site van Pollentia bezocht worden. Je kunt er onder andere de resten van een oud theater zien.

Poble Espanyol
In een buitenwijk van Palma de Mallorca ligt het “dorpje” Poble Espanyo. In het dorp is een leuke mix te vinden van de architectuur die je verdeeld over Spanje tegenkomt. Poble Espanyol is gebouwd als een echt dorpje, maar dan met alle verschillende bouwstijlen door elkaar. Hierdoor krijg je een goed beeld van de verschillende architectonische stromingen die je in Spanje tegenkomt. Er zijn bijvoorbeeld replica’s van gebouwen uit Madrid, Cordoba en Toledo te vinden. Het meest indrukwekkende onderdeel van dit dorp zijn de replica’s van het Alhambra. Verschillende baden, salons en patio’s van dit wereldwonder zijn er te bewonderen. De Poble Espanyol is dagelijks geopend van 09:00 tot 17:00 en kan tegen een kleine entreeprijs bezocht worden. Op het Plaza Mayor van het dorp kun je een restaurant vinden.

Castillo de Capdepera
Castillo de Capdepera of de burcht van Capdepera is te vinden in het noordoostelijk deel van het eiland bij het dorpje Capdepera. Dit dorp is ontstaan door de aanwezigheid van hat kasteel. Deze burcht is gebouwd om de zeestraat tussen Mallorca en Menorca te verdedigen. In de zestiende eeuw stonden er 125 huizen binnen de muren van de burcht. In de eeuwen die volgden werd het dorp steeds groter. In de achttiende eeuw werd de burcht een militair bolwerk totdat het in 1854 de burcht werd verlaten. Nadat de militairen de burcht verlaten hadden kwam de burcht te vervallen totdat het in handen van de regering kwam. Hierna werd de burcht in zijn geheel gerestaureerd en geopend voor het publiek. Tegen een kleine entreeprijs kan de burcht van Capdepera bezocht worden.

Klooster van Lluc
In het noordwestelijk deel van Mallorca in de Serra de Tramuntana ligt het klooster van Lluc. Dit klooster kan het gehele jaar gratis bezocht worden. Er worden alleen wel behoorlijk parkeertarieven gevraagd.

Het klooster van Lluc staat al achthonderd jaar bekend als een bedevaartsoord. De bedevaartgangers komen voor het beeld van de maagd La Maraneta, ook wel bekend als de zwarte madonna. Deze zwarte madonna is volgens de legende in de dertiende eeuw door een herder in de bossen gevonden. Het beeldje stamt waarschijnlijk uit de negende eeuw.
Omdat het klooster van Lluc een bedevaartsoord is kan je er ook overnachten. In totaal zijn er meer dan honderd kamers en appartementen waar men kan verblijven. Als de toeristen zijn vertrokken uit het klooster hangt er een serene rust in en om het klooster. Als je het klooster bezoek moet je als je de deuren door bent even omdraaien. Het uitzicht vanaf dit punt is adembenemend.

Katmandu park
Het Katmandu park is een groot attractiepark in het zuidwestelijk deel van Mallorca. Het park is ontstaan rondom de Katmanduhouse. Dit huis staat op zijn kop en doet wat oosters aan. In het huis zijn verschillende 3D cinema’s en spelletjes te vinden. Verder kun je op het park minigolfen onder bijzondere omstandigheden. Een ander hoogtepunt is het grote waterpark. Het Katmandu Park is een geliefd park voor jong en oud. Het kan er met name tijdens de hoogzomermaanden behoorlijk druk zijn. De entree is behoorlijk en er moet voor elke attractie apart betaald worden. Het park is geopend van maart tot en met oktober. Als je de kerk bezoekt breng dan gelijk een bezoek aan de oude apotheek van het klooster, het stedelijk museum en het museum voor hedendaagse kunst.

Klooster van Valldemosa
het klooster van Valldemossa is een Kartuizerklooster uit de veertiende eeuw. Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als paleis maar van 1399 tot en met 1835 deed het gebouw dienst als klooster. Nadat het klooster werd onteigend konden de monniken nog wel een cel huren in het gebouw. Dit kon echter ook dor buitenstaanders gedaan worden. Zo kon het gebeuren dat de componist Frederick Chopin samen met de schrijver George Sand voor enkele maanden in het klooster verbleven.
Voor het klooster is nog steeds een borstbeeld van Chopin te vinden ter herinnering aan deze gebeurtenis.

Meer bezienswaardigheden Mallorca?
Mallorca bezienswaardigheden top 10
 

Mallorca bezienswaardigheden Mallorca voor beginners Mallorca informatie mooiste dorpjes van Mallorca Mallorca zonkalender - cookies & privacy