Mallorca top 10 / natuurparken

 home reisinformatie linkscontact 

stranden & baaien

bezienswaardigheden

vakantie

eten & drinken

dorpen & plaatsen

met kinderen

sportief

uitgaan

natuurparken

Palma de Mallorca

MALLORCA NATUURPARKEN

Er zijn op Mallorca meerdere natuurparken te vinden. Wist je trouwens dat ongeveer 40% van het eiland bestaat uit beschermd natuurgebied? Het noordwestelijk deel van het eiland bestaat uit een groot natuurgebied, de Serra de Tramuntana. Dit natuurgebied staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Ook voor de kust van Mallorca is er een natuurpark te vinden: het eiland Dragonera. Op de rest van eiland zijn er meerdere kleine en grotere natuurparken te vinden. Veel van deze parken hebben een beschermde status.
De natuur van Mallorca is erg divers. Het noordwesten bestaat uit een ruig gebergte met smalle weggetjes en veel pijnbomen. Het binnenland bestaat hoofdzakelijk uit een relatief vlak deel met enkele heuveltjes. Als je door deze binnenlanden rijdt valt het op dat bijna het gehele binnenland is beplant met olijfbomen. In dit deel van Mallorca kom je de minder toeristische dorpjes en plaatsen tegen. Het noordoosten is dan weer redelijk heuvelachtig, maar veel minder hoog en ruig dan in het westen.

Serra de Tramuntana
De Serra de Tramuntana is een grote bergketen langs de noordwestkust van Mallorca. Deze bergketen loopt van Andraxt in het zuiden tot Kaap Formentor. De hoogste berg van deze keten is de Puig Major met 1.445 meter. Andere pieken zijn de Puig de Massanella, de Puig de Massanella, de Puig Tomir, en de Puig de l’Ofre. Het zuidelijk deel van de bergketen staat bekend onder de naam Serra de Na Burguesa. Doordat het merendeel van deze bergketen een stuk hoger ligt heeft de Serra de Tramuntana een heel ander klimaat dan de rest van Mallorca. De gemiddelde neerslag ligt er drie tot vier keer hoger en de gemiddelde dagtemperatuur ligt er enkele graden lager. In de bergketen zijn enkele stuwmeren te vinden. De bekendste zijn de Cúber en de Gorg Blau. Deze kom je tegen als je vanaf Lluc naar Sòller rijdt.
In de buurt van Lluc kom je de Torrent de Pareis tegen. Dit deel van het gebergte staat bekend om zijn steile rotswanden en de vele prachtige kleine baaien die vaak alleen te voet of met een boot te bereiken zijn.
In de Serra de Tramuntana zijn tal van korte en lange wandelingen te vinden. Het merendeel van deze wandelingen is behoorlijk pittig door het grote hoogteverschil dat overbrugd moet worden. De weg die door het gebergte loopt moet je gereden hebben als je op Mallorca bent. Onderweg word je verrast door prachtige vergezichten en kom je langs schitterende dorpjes.

Boquervallei
De Boquervallei ligt in het noordwestelijk deel van Mallorca en maakt officieel nog deel uit van de Serra de Tramuntana. De vallei ligt ten noordwesten van Port de Pollença. De vallei staat bekend om zijn indrukwekkende vogelpopulatie. Zo komt er bijvoorbeeld de Blauwe Rotslijster voor. Het gebied is alleen te voet te bereiken. Om naar de Boquer vallei te lopen moet je de auto op een groot parkeerterrein zetten om vervolgens te voet verder te gaan. Je moet dan eerst door twee poorten heen voordat je aan de daadwerkelijke wandeling kan beginnen. In totaal zal de gehele wandeling ongeveer twee tot drie uur in beslag nemen. Zorg wel voor goede schoenen, want de ondergrond is er erg rotsachtig. Neem ook voldoende eten en drinken mee, want onderweg kom je niets tegen.

Parc Natural de S’Albufera
S’Albufera is het belangrijkste en grootste moerasgebied van de Balearen. Het gebied is te vinden in het zuiden van Mallorca tussen de plaatsen Muro en Sa Pablo. Het natuurpark is ongeveer 1.700 vierkante meter groot. Vroeger was dit gebied nog veel groter maar men is in de achttiende eeuw al begonnen met het droogleggen van grote stukken van dit moeras. Deze drooggelegde delen worden tegenwoordig gebruikt voor de landbouw. Bijzonder is dat er hier rijst verbouwd wordt. Deze rijst staat bekend als een delicatesse.
de rest van het natuurgebied was ook bijna verdwenen doordat de appartementencomplexen steeds verder richt S’Albufera oprukten. In 1985 kreeg het natuurgebied een beschermde status. In S’Albufera komen meer dan tweehonderd vogelsoorten, waaronder flamingo’s voor en een grote variatie aan planten en bomen. Sommige van deze planten komen alleen op Mallorca en de rest van de Balearen voor. Dit natuurgebied is maar gedeeltelijk geopend voor het publiek om de rust in het natuurgebied te garanderen. Wel zijn er meerdere observatiehutten in het gebied te vinden.

Dragonera
Dragonera is een eiland voor de kust van Mallorca, net als Mallorca behoort het eiland tot de Balearen. Dragonera is het grootste eiland dat bij Mallorca hoort. Rond Dragonera liggen nog enkele kleinere eilanden. Deze zijn net als Dragonera onbewoond. Tegenwoordig is Dragonera een prachtig natuurgebied, maar er is even sprake geweest dat er op het eiland een luxe resort gebouwd zou gaan worden. Na verschillende protesten is het eiland door Mallorca uitgeroepen tot een beschermd natuurgebied. Het eiland kan wel bezocht worden. Vanuit Sant Elm vertrekken er het grootste deel van het jaar dagelijks verschillende boten naar het eiland. Je kunt op het eiland prachtige wandelingen maken. Eén van de mooiste is naar het hoogste punt van het eiland. Deze pittige wandeling zal ongeveer vier uur in beslag nemen. De eilanden Pantaleu en Mitjana behoren tot hetzelfde beschermde natuurgebied.
Het eiland dankt zijn naam aan de hagedissen die op het eiland wonen. Naast hagedissen leven er ook konijnen, schorpioenen, ratten, vleermuizen en diverse vogelsoorten.


 

Mallorca bezienswaardigheden Mallorca voor beginners Mallorca informatie mooiste dorpjes van Mallorca Mallorca zonkalender - cookies & privacy