Mallorca top 10 / reisinformatie / geld

 home reisinformatie linkscontact 

stranden & baaien

bezienswaardigheden

vakantie

eten & drinken

dorpen & plaatsen

met kinderen

sportief

uitgaan

natuurparken

Palma de Mallorca

MALLORCA REISINFORMATIE: GELD

Op Mallorca wordt net als in de rest van Spanje en in Nederland met de euro betaald. Op de Spaanse euromunten van 1, 2 en 5 cent staat de kathedraal van Santaigo de Compostella. Op de 10, 20 en 50 eurocent munten staat een portret van Miguel de Cervantes. Op de 1 en 2 eurostukken staat een portret van de Spaanse koning Juan Carlos I.

Prijsniveau
Het prijsniveau op Mallorca ligt ongeveer gelijk aan het prijsniveau dat wij in Nederland gewend zijn. Sommige dingen zijn er wat goedkoper en andere dingen weer wat duurder. Gemiddeld genomen betaal je in de supermarkten iets minder dan in Nederland, maar dan moet je niet naar een Spar gaan in een toeristisch gebied want dan betaal je weer meer dan dat je in Nederland gewend bent. Taxi’s en het openbaar vervoer zijn er bijvoorbeeld ook weer een stuk goedkoper. Hetzelfde geldt voor huurauto’s en benzine.

Pinautomaten
Er zijn met name in de grotere plaatsen en in de toeristische gebieden meer dan genoeg pinautomaten te vinden. In de kleinere dorpjes en de minder toeristische plaatsen zijn de pinautomaten wat dunner gezaaid. Normaal gesproken wordt er voor het pinnen in Mallorca geen extra kosten gerekend, maar dit kan per bank of automaat verschillen. Als er extra kosten worden gerekend dan zal dit altijd van tevoren worden aangegeven. Het is overigens verboden om een vergoeding te vragen wanneer je met een Nederlandse bankpas pint. Voor pinpassen van de Europese unie ligt dit anders.

Betalen in winkels en restaurants
In de meeste winkels en restaurants is het tegenwoordig mogelijk om met je pinpas te betalen. Toch is het nog niets zo ingeburgerd als bij ons. Het kan dus ook zomaar gebeuren dat je niet met een pinpas kan betalen. Zorg daarom altijd voor dat je voldoende contant geld bij je hebt. Want het is toch vervelend als je in een restaurant zit en je kunt de rekening niet betalen. Je kunt natuurlijk ook even vragen van tevoren.

Fooi
Het is niet verplicht om in een restaurant fooi te geven, maar het is wel de gewoonte om een klein bedrag aan fooi te geven. Normaal gesproken geef je tussen de vijf en de tien procent van de rekening aan fooi. Dit natuurlijk alleen als de bediening het verdiend heeft. Een chagrijnige serveerster die zonder aandacht haar werk doet zal aanzienlijk minder fooi krijgen.

Creditcards
Bij de betere restaurants en in een groot aantal winkels worden ze ook zonder problemen geaccepteerd. Het is handig om je creditcard mee te nemen op vakantie, want je hebt hem ook nodig voor de borg voor een huurauto en voor eventuele verkeersboetes.

Mallorca bezienswaardigheden Mallorca voor beginners Mallorca informatie mooiste dorpjes van Mallorca Mallorca zonkalender - cookies & privacy