Mallorca top 10 / reisinformatie / klimaat

 home reisinformatie linkscontact 

stranden & baaien

bezienswaardigheden

vakantie

eten & drinken

dorpen & plaatsen

met kinderen

sportief

uitgaan

natuurparken

Palma de Mallorca

MALLORCA REISINFORMATIE: HET KLIMAAT VAN MALLORCA

Mallorca heeft een gematigd mediterraan klimaat dat hoofdzakelijk wordt bepaald door de invloed van de Middellandse Zee. Door deze invloed komen er maar weinig weersextremen voor op Mallorca. Alleen in het noordwestelijk deel van het eiland kunnen er nog wel eens weersextremen voorkomen. Dit komt hoofdzakelijk doordat dit deel van Mallorca een stuk hoger ligt dan de andere delen van het eiland. De neerslagcijfers liggen er een stuk hoger en de gemiddelde dagtemperatuur een stuk lager. Door de harde wind die op Mallorca altijd aanwezig is voelt het vaak net iets koeler aan dan dat het daadwerkelijk is.
De temperatuur van de Middellandse Zee tijdens de winterperiode is over het algemeen niet lager dan veertien graden Celsius. Dit zorgt voor een opwarmend effect op grote delen van Mallorca. Mede door deze invloed vriest het maar zelden op Mallorca. Alleen op de hoogste punten van de Serra de Tramuntana vriest het tijdens de wintermaanden met regelmaat en heb je zelfs kans op sneeuw.

Neerslag
De meeste neerslag valt in de Serra de Tramuntana in het noordwesten van het eiland. De gemiddelde neerslag ligt hier gemiddeld twee tot drie keer hoger dan op andere delen van het eiland. Het is wel zo dat als het regent op Mallorca het meestal ook gelijk goed regent. Dit kan op sommige plaatsen voor problemen zorgen. De riolen op Mallorca zijn hier namelijk niet goed tegen bestand. Dit kan ervoor zorgen dat het op straat behoorlijk glad kan worden en dat in de meer heuvelachtige gebieden er kleine riviertjes gevormd worden. In extreme gevallen kan het zelfs sneeuwen op Mallorca.

Zonne-uren
Met name tijdens de zomermaanden heeft Mallorca behoorlijk wat zonne-uren per dag. Tijdens de hoogzomermaanden schommelt het gemiddelde aantal uren zonneschijn per dag rond de tien uur. Mallorca heeft niet alleen veel zonne-uren, ook de gemiddelde dagtemperatuur tijdens deze maanden is behoorlijk hoog. De dagtemperatuur in deze periode ligt rond de dertig graden Celsius. De zonnekracht is in deze maanden aan de hoge kant, dus is het verstandig om jezelf in te smeren met een hoge factor.

Zeewind
En van de dingen die het meeste invloed heeft op het klimaat van Mallorca is de altijd aanwezige zeewind. Er waait op Mallorca zo goed als altijd een zeewind en slechts een enkele keer zal de wind vanuit het land komen. De wind is er trouwens ook voor verantwoordelijk dat de meeste regenbuien over het eiland heen geblazen worden of bij het Serre de Tramuntana gebergte uitkomen. De wind trekt meestal halverwege de middag wat aan waardoor het dan minder aangenaam is om op koelere dagen op het strand te liggen.

Klimaattabel Mallorca
 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal
uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 14 6 5 7 62 mm 15
februari 14 6 6 7 35 mm 14
maart 16 7 6 7 31 mm 14
april 17 9 7 7 32 mm 15
mei 21 12 9 6 31 mm 17
juni 25 16 10 3 11 mm 21
juli 29 19 11 2 7 mm 24
augustus 30 20 10 3 17 mm 25
september 26 17 8 5 38 mm 24
oktober 23 14 6 7 68 mm 22
november 18 10 5 7 61 mm 19
december 15 8 5 8 64 mm 16
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Mallorca bezienswaardigheden Mallorca voor beginners Mallorca informatie mooiste dorpjes van Mallorca Mallorca zonkalender - cookies & privacy