Mallorca top 10 / sportief op Mallorca

 home reisinformatie linkscontact 

stranden & baaien

bezienswaardigheden

vakantie

eten & drinken

dorpen & plaatsen

met kinderen

sportief

uitgaan

natuurparken

Palma de Mallorca

MALLORCA SPORTIEF

Mallorca staat bij de meeste mensen bekend als een eiland met overvolle stranden waar de meeste toeristen naartoe komen voor een zon-, zee- en strandvakantie. Toch wordt er veel gesport op Mallorca. Met name fietsen is er erg populair. Jaarlijks komen er meer dan 100.000 wielrenners naar het eiland toe om te trainen en te genieten van de prachtige uitzichten waar je onderweg op getrakteerd wordt. Maar er zijn nog veel meer activiteiten te vinden op het eiland. Zo zijn er bijvoorbeeld meer dan twintig golfbanen op het eiland te vinden en zijn er in totaal enkele honderden kilometers aan uitdagende wandelingen te vinden. Natuurlijk leent de Middellandse Zee zich perfect voor verschillende watersporten. De wateren rondom Mallorca staan bekend om het prachtige onderwaterleven.

Actieve excursies
Op Mallorca kun je deelnemen aan uiteenlopende actieve excursies zoals fietstochten en paardrijden door het landschap van Mallorca. Veel van dit soort excursies is simpelweg vooraf via internet te reserveren.

Wielrennen
Mallorca wordt met name tijdens het voor- en naseizoen overspoeld door wielrenners. Elke dag zitten er letterlijk duizenden wielrenners op de wegen in Mallorca. Je zou dit een nadeel kunnen vinden, maar het heeft slechts voordelen. Doordat er zoveel wielrenners rondfietsen zijn de inwoners van Mallorca er aan gewend geraakt en houden ze er rekening mee. Ze weten precies hoe ze met wielrenners op de weg moeten omgaan.
Dat er elk jaar zoveel wielrenners naar het eiland komen is niet zo verwonderlijk. Het uitstekende klimaat in het voor- en naseizoen en het heuvel- en bergachtige karakter maken van Mallorca een waar wielerparadijs.
Veel van de wielrenners die naar Mallorca komen doen dit in groepsverband of maken een georganiseerde fietsreis. Er zijn verschillende bedrijven, waaronder enkele Nederlandse bedrijven die georganiseerde fietsreizen naar Mallorca aanbieden. Je fietst dan in groepsverband naar de mooiste delen van het eiland. Bij de meeste aanbieders kun je kiezen uit verschillende groepen, dus er is voor alle soorten fietsers wel een passende groep en route te vinden. Je hoeft dan ook niet je eigen fiets mee in het vliegtuig te nemen, maar er staat een op maat gemaakte fiets voor je klaar.
Wil je liever in je eentje op de fiets het eiland verkennen dan kan dat natuurlijk ook. Er zijn niet veel vaste routes te vinden op het eiland, maar behulp van een GPS kun je een heel eind komen. Er zijn op het eiland verschillende fietsverhuurbedrijven te vinden. De kwaliteit van de fietsen kan wel sterk verschillen per aanbieder.

Mountainbiken
Door al het wielergeweld op het eiland wordt er wel eens vergeten dat je op Mallorca ook fantastisch kunt mountainbiken. Er worden door verschillende organisaties op Mallorca clinics en dagtochten aangeboden. Het mountainbiken vindt voornamelijk plaats in het heuvelachtige noordwestelijk deel van het eiland, maar ook in het noordoosten kun je verschillende leuke en uitdagende route vinden.
Het mountainbiken in de Serra de Tramuntana is behoorlijk pittig en niet geschikt voor beginnende mountainbikers. Bij een tocht van ongeveer 70 kilometer maak je al gauw 1.000 hoogtemeters. Dit lijkt misschien niet veel maar over keien en los grind kan dit behoorlijk lastig zijn. Zorg er altijd voor dat je voldoende eten en drinken en reservemateriaal meeneemt, want onderweg kom je zo goed als niets tegen.
Je komt op Mallorca enkele uitgezette routes volgen, maar er zijn ook meerdere GPS-routes te vinden.

Fietsen
Naast wielrennen en mountainbiken kun je op Mallorca natuurlijk uitstekend fietsen. Als je niet gewend bent om bergop te fietsen dan kun je het beste in de buurt blijven van de kust. Langs grote delen van de kust van Mallorca zijn er mooie fietspaden te vinden die je langs de verschillende toeristische plaatsen en oude vissersdorpjes leiden. Wil je toch liever het binnenland in dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een fiets met trapondersteuning te huren. Zo kun je vrij gemakkelijk grote delen van het eiland verkennen. Er zijn op Mallorca veel fietsverhuurbedrijven te vinden. Het voordeel van het grote aanbod is dat de prijs vaak niet heel hoog is.

Wandelen
Mallorca is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de populairste wandelbestemmingen in de Middellandse Zee. Dit mede doordat de Serra de Tramuntana op de werelderfgoedlijst van de Unesco is geplaatst. Hierdoor kreeg de Mallorcaanse overheid de middelen in handen om delen van dit gebied goed te beschermen en de faciliteiten bij sommige wandelingen wat uit te breiden. Stel je hier niet al te veel van voor, maar een bord met de verschillende routes en een slechte gravelparkeerplaats zijn ook al faciliteiten. Dit gebied staat bekend om zijn prachtige beboste hellingen en de schitterende vergezichten. Er lopen door dit gebied, maar ook op andere delen van het eiland lange en korte wandelingen. Er is zelfs de mogelijkheid om enkele meerdaagse wandelingen te lopen. De populairste loopt van Cap Formentera naar het eiland Dragonera.
Eén van de mooiste wandelingen op Mallorca vind je in het noordelijk deel van de Serra de Tramuntana. Deze wandeling neemt je mee langs de Torres de Pareis en het Gorg Blau.

Golfen
Er zijn op Mallorca meer dan twintig verschillende golfbanen te vinden. Het merendeel van deze golfbanen heeft 18 holes. De bekendste golfbaan op het eiland is de Arabella Golf Mallorca. Deze golfbaan is in het bezit van 54 holes en is te vinden in de buurt van Palma de Mallorca. Een andere bekende baan is Pula Golf. Op deze golfbaan zijn al meerdere grote toernooien gespeeld. Andere golfbanen op Mallorca zijn Golf Son Gual, Golf Pollensa, Capdepera Golf en Golf de Son Servera. Heb je je golftas thuisgelaten op vakantie? Geen probleem, want bij de meeste clubs kun je zonder al te veel problemen spullen huren. Voor de meeste golfclubs op Mallorca geldt dat je in het bezit moet zijn van een golfvaardigheidsbewijs om er een balletje te mogen slaan. Zonder GVB kun je vaak wel op de driving range terecht.

Duiken
De grille kustlijn van Mallorca is een ideale plaats om te snorkelen. De rosten, grotten, tunnels en het heldere water zorgen ervoor dat je een duik in de wateren van Mallorca niet snel zal vergeten. Er zijn op het eiland meerdere duikscholen te vinden die de mooiste en de beste duikspots rond het eiland kunnen aanwijzen. Heb je wat minder ervaring dan kun je er ook onder begeleiding enkele duiken maken. Enkele bekende duikscholen zijn Albatros Diving, Octopus Diving en Diving in Majorca.
Enkele van de mooiste duikspots zijn te vinden rond het eiland El Toro, in de buurt van Punta Catius en in de buurt van Punta Mula. Een leuk duikspot voor beginners is het rif Bonanza Playa.

Andere sporten
Natuurlijk kunnen er op het eiland nog veel meer sporten en activiteiten gedaan worden. Zo leent het eiland zich perfect voor geocaching. Hou er dan wel rekening mee dat de objecten vaak verder weg liggen dan dat ze lijken.

Tennis is ook een populaire sport op Mallorca. Het eiland heeft niet voor niets al twee van de grootste Spaanse tennissers, Rafael Nadal en Carlos Moyá voortgebracht. Er zijn op het eiland twee grote voetbalclubs te vinden: Real Mallorca, dat al jaren in de hoogste Spaanse divisie meespeelt en Club Deportivo Atlético Baleares.
Voor de wie het liever iets hogerop zoekt zijn er op Mallorca ook mogelijkheden tot paragliden of hanggliding. Er zijn enkele bedrijven die verschillende duovluchten aanbieden. Verder kun je er karten, quadtochten maken, parasailing, windsurfen en nog veel meer.

Meer over sportief op Mallorca
fietsen op Mallorca


 

Mallorca bezienswaardigheden Mallorca voor beginners Mallorca informatie mooiste dorpjes van Mallorca Mallorca zonkalender - cookies & privacy