Mallorca top 10 / eten & drinken

home reisinformatie linkscontact

stranden & baaien

bezienswaardigheden

vakantie

eten & drinken

dorpen & plaatsen

met kinderen

sportief

uitgaan

natuurparken

Palma de Mallorca

MALLORCA ETEN & DRINKEN

Er zijn op Mallorca tal van leuke en bijzondere restaurants te vinden. Vaak moet je hier wel wat beter naar zoeken, want het merendeel van de restaurants op Mallorca zijn gericht op toeristen en hebben hier hun kaart op aangepast. Je ziet er veel Spaans eten met een Duits tintje. Een aantal van de restaurants die pretenderen typisch Spaans eten te verkopen komen vaak niet verder dan een simpele paella.
Als je op Mallorca verblijft dan is het handig om te weten dat het hier de gewoonte is om overdag tussen 14:00 uur en 15:00 uur warm te eten. Dit is dan ook de hoofdmaaltijd van de dag. In de avond wordt er vaak nog een licht maaltijd genuttigd. De meeste Spanjaarden gaan pas aan tafel na 21:00 uur. Als je voor deze tijd in een restaurant komt dan zal je in een leeg restaurant terecht komen of één gevuld met toeristen. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. De lunch wordt in veel gevallen genuttigd met de hele familie.

De traditionele Mallorcaanse keuken
De Mallorcaanse keuken is van oorsprong een eerlijke, simpele keuken. Het zijn voornamelijk gerechten met vis, maar je ziet ook veel konijn op de kaart. Verder bestaat de traditionele keuken uit rijk gevulde soepen en stevige boerenkost. Een aantal bekende traditionele gerechten zijn tumbet, een groenten ovenschotel en arroz brut, een rijstsoep met veel lokale groenten en wild, de donkere bouillon voor de soep wordt gemaakt op basis van kaneel saffraan, peper en paprika.
Een ander populair traditioneel gerecht is frit mallorqui. Deze stoofpot wordt gemaakt met orgaanvlees, aardappelen, tomaten en uien. Al deze gerechten zal je niet snel tegenkomen in de meer toeristische plaatsen, maar in de restaurants in het binnenland waar het toerisme nog minder is doorgedrongen.

Ensaïmada
Eén van de bekendste gerechten van Mallorca is de Ensaïmada. Deze zoete lekkernij is op de meeste plaatsen op het eiland verkrijgbaar bij de bakker. Sommige restaurants bieden de Ensaïmada als nagerecht aan. De taart wordt gemaakt van bloem, water, suiker, eieren, gist en reuzel. De normale Ensaïmada bestaat uit alleen deze ingrediënten, maar er zijn enkele variaties op de taart verkrijgbaar. Een geliefde variant is met bakkersroom en chocolade. Andere variaties zijn met pompoen en abrikozen.
De Ensaïmada is zo geliefd dat veel toeristen die vertrekken uit Mallorca een doos meenemen voor thuis. De Ensaïmada worden verpakt in typische achthoekige dozen.

Restaurants in de toeristische badplaatsen
Veel van de restaurants in de toeristische gebieden van Mallorca zijn hoofdzakelijk gericht op de buitenlandse toeristen. Je vindt er veel pizzeria’s, snackbars en restaurants met een kaart gericht op de Duitse toerist. De kwaliteit van deze restaurants laat in veel gevallen te wensen over, maar de prijs is er vaak ook naar. Natuurlijk zijn er langs de kust tal van leuke en bijzondere restaurants te vinden waar je wel uitstekend kunt eten, maar hiervoor moet je wel wat beter zoeken.
De betere restaurants zijn vaak te vinden in de kleinere kustplaatsen en in de buurt van de drukke havenplaatsen waar veel zeiljachten aanleggen. De prijzen liggen in deze plaatsen vaak aanzienlijk hoger dan in de bekendere toeristische plaatsen.
Er zijn een aantal restaurants die werken met de vangst van de dag. In deze restaurants ben je verzekerd van verse vis. Maar kom op tijd, want op is op.

Drinkwater
Het kraanwater op Mallorca heeft een lichte chloorsmaak. Mede hierdoor geven de meeste mensen de voorkeur aan water uit flessen. Het kraanwater is echter wel goed genoeg om er thee en koffie mee te zetten.

Tapas
Net als in de rest van Spanje zijn er op Mallorca tal van tapasrestaurants te vinden. Er zijn niet echt typisch Mallorcaanse tapas aan te wijzen. In de meeste restaurants zijn de typische tapas zoals gehaktballetjes, inktvisringen, kazen, worsten en tortilla de patata. Wat je ook vaak op de kaart ziet staan is stokbrood met aioli en olijven. Deze lekkernij wordt ook vaak geserveerd als vooraf tijdens het diner of de lunch.
De leukste plekken om tapas te eten kom je niet tegen aan de boulevard of in een drukke winkelstraat, maar in de kleinere dorpjes en op plaatsen wat verder weg van de toeristische centra.

Mallorcaanse wijnen
De wijnbouw op Mallorca heeft de laatste decennia een flinke vlucht genomen. Zo’n dertig jaar geleden waren er slechts vijf of zes wijnboeren op Mallorca te vinden, tegenwoordig zijn er meer dan dertig verschillende wijnbedrijven op het eiland gevestigd. Opvallend is dat het merendeel van de op Mallorca geproduceerde wijnen ook hier geconsumeerd wordt. Ongeveer tachtig procent van de gehele oogst wordt op Mallorca of op één van de andere Balearen geconsumeerd. Slechts een paar procent wordt geëxporteerd naar de andere delen van Europa.
Dit komt hoofdzakelijk door de prijs van de Mallorcaanse wijn. De grond is op Mallorca een stuk duurder dan in andere delen van Spanje wat zijn uitwerking heeft op de prijs van de wijn. De wijn van Mallorca staat in het algemeen bekend als een goede, niet al te ingewikkelde wijn.

Túnel de Mallorca
Túnel de Mallorca is één van de typische drankjes van Mallorca. Dit anijsdrankje wordt gemaakt van een aantal verschillende kruiden waaronder anijs die allemaal op Mallorca groeien. Het is een beetje te vergelijken met Ouzo en Pernod, maar dan veel kruidiger. Bijzonder is dat het drankje samen met de kruiden wordt gebotteld. Dit heeft het drankje de Nederlandse bijnaam takkenspul opgeleverd. Dit samen met de typische groene vreemd gevormde flessen maakt dat Túnel de Mallorca een populair souvenir is.
 

Mallorca bezienswaardigheden Mallorca voor beginners Mallorca informatie mooiste dorpjes van Mallorca Mallorca zonkalender - cookies & privacy